ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Βάθρες/καταρράκτες
Ορειβατικές διαδρομές
Αρχαιολογικοί χώροι/μουσεία
Εκκλησίες
Παραλίες
Τοπική κουζίνα

Βάθρες/ καταρράκτες

Οι χαρακτηριστικές «βάθρες» της Σαμοθράκης είναι φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα δροσερά νερά στις οποίες χύνονται μικροί και μεγάλοι καταρράκτες. Η ομορφιά τους δύσκολα περιγράφεται με λόγια, αλλά σας υπόσχονται αναμφισβήτητα το πιο αναζωογονητικό κολύμπι της ζωής σας.

Ο «Φονιάς» είναι διάσημος για τον πρώτο του καταρράκτη ύψους 15 μέτρων και τις μεγάλες παραμυθένιες βάθρες του που προσφέρονται για κολύμπι. Η πεζοπορία για τον πρώτο καταρράκτη ξεκινά από το γεφυράκι του Φονιά (5 χιλιόμετρα από το χωριό Λουτρά) και συνεχίζεται κατά μήκος της όχθης του ποταμού σε μια διαδρομή κατάφυτη από πλατάνια και φτέρες.

Η «Γριά Βάθρα», ένα από τα γηραιότερα ρέματα του νησιού, σχηματίζει μαγευτικές, κοντινές μεταξύ τους βάθρες. Η αφετηρία του μονοπατιού για τη «Γριά Βάθρα» συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο κι έπειτα πλακόστρωτο δρόμο με το χωριό Λουτρά (1 χιλιόμετρο). Στην πρώτη βάθρα φτάνει κανείς με λίγο περπάτημα πλάι στη ρεματιά υπό τη σκιά αιωνόβιων δέντρων.

Η αφετηρία του πολύ-πολύ σύντομου μονοπατιού για την πρώτη βάθρα του «Παραδείσου» συνδέεται με πλακόστρωτο δρόμο με το χωριό Λουτρά (περίπου 800 μέτρα). Απευθείας στη δεύτερη βάθρα του καταπράσινου «Παραδείσου» μπορεί να φτάσει κανείς ακολουθώντας το μονοπάτι που περνάει μπροστά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά μας.

Στις βάθρες του «Χριστού» ή αλλιώς του «Γρηγοράκη» μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από τη «Γριά Βάθρα» (1,5 χ.μ. από τα Λουτρά) ή οδηγώντας τον ανηφορικό χωματόδρομο απέναντι από το δημοτικό κάμπινγκ (2,5 χιλιόμετρα άσφαλτος και 6 χιλιόμετρα δύσβατος χωματόδρομος). Το τοπίο εδώ μοιάζει με το τοπίο της Γριάς Βάθρας μόνο που από ορισμένες βάθρες του Χριστού απολαμβάνει κανείς και μοναδική θέα στη θάλασσα.

Μέσα στο φαράγγι του «Ξηροποτάμου» ανάμεσα σε απότομους βράχους κρύβεται ένας πολύ εντυπωσιακός καταρράκτης με μια αρκετά μεγάλη βάθρα. Για να φτάσει κανείς στον πρώτο καταρράκτη, αφήνει το αυτοκίνητό του στο ομώνυμο χωριό (23 χιλιόμετρα από τα Θέρμα) κι ακολουθεί το μονοπάτι πλάι στον αρδευτικό σωλήνα.

«Πηγές» ή αλλιώς «Νεροτσουλήθρες» αποκαλούνται ορισμένες βάθρες του Φονιά οι οποίες βρίσκονται αρκετά ψηλά στο βουνό. Για να διασκεδάσει κανείς στις φυσικές νεροτσουλήθρες τις οποίες σχηματίζουν, χρειάζεται να οδηγήσει 9 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου και 6 χιλιόμετρα δύσβατου χωματόδρομου (αφετηρία τα Θέρμα) και στη συνέχεια να σκαρφαλώσει ακολουθώντας προσεκτικά τη σήμανση.

Στο φαράγγι του «Βάτου» μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς ξεκινώντας από την ομώνυμη παραλία ( προσβάσιμη με σκάφος) και ακολουθώντας τη ρεματιά. Οι καταρράκτες του Βάτου προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα καθώς σχηματίζουν σκαλοπάτια.

Ο «Κρεμαστός» είναι ο ψηλότερος καταρράκτης της Μεσογείου (83 μέτρα ύψος) και χύνεται στη θάλασσα. Βρίσκεται κοντά στην παραλία του Βάτου και μπορεί κανείς να τον δει μόνο με πλοιάριο.

Ορειβατικές διαδρομές

Η κορυφή του βουνού της Σαμοθράκης, του Σάος, λέγεται Φεγγάρι και είναι η τρίτη ψηλότερη κορυφή στο Αιγαίο πέλαγος με 1.611 μέτρα ύψος. Το μονοπάτι για το Φεγγάρι περνά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά μας, απαιτεί αρκετό περπάτημα (περίπου 3 ώρες), αλλά η θέα από το ψηλότερο σημείο στο βόρειο Αιγαίο θα σας ανταμείψει.

Αρχαιολογικοί χώροι/ μουσεία

Στην Παλαιόπολη (7,5 χλ από τα Λουτρά) βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθεται αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης και ο αρχαιολογικός χώρος της Σαμοθράκης με το Ιερό των Μεγάλων Θεών όπου γίνονταν τα περίφημα Καβείρια μυστήρια της Σαμοθράκης.

Οι Πύργοι της Σαμοθράκης (Πύργοι Gattilusi) βρίσκονται στη Χώρα, την Παλαιόπολη και στην όχθη του «Φονιά» και χρονολογούνται στα μέσα του 15ου αιώνα. Πήραν το όνομά τους από τους Γενοβέζους κατακτητές της Σαμοθράκης, τους Gattilusi οι οποίοι τους έχτισαν σε στρατηγικά σημεία για προστασία από τους πειρατές.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης θα βρείτε στη Χώρα τη γραφική πρωτεύουσα του νησιού (11 χιλιόμετρα από τα Λουτρά).

Εκκλησίες

Η «Παναγία Κρυμνιώτισσα» στη νότια πλευρά του νησιού στέκεται επιβλητική πάνω από την παραλία «Παχιά Άμμος» προσφέροντας θέα που κόβει την ανάσα.

Η «Κοίμησις της Θεοτόκου». Βρίσκεται στη Xώρα και χρονολογείται από το 1875. Εκεί φυλάσσονται οι κάρες των πέντε Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης.

Παραλίες

Εάν μένετε στο κατάλυμά μας μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία των «Λουτρών» ή «Θερμών» με τα πόδια, απέχει μόλις 700 μέτρα και στο δρόμο θα βρείτε παγκάκια για λίγη ξεκούραση. Πρόκειται για μια παραλία με πεντακάθαρα νερά, οργανωμένο και μη οργανωμένο μέρος και θέα το καταπράσινο Σάος.

Ο «Κήπος» είναι μια ξεχωριστή παραλία με άγρια ομορφιά και μικρά στρογγυλά, σκουρόχρωμα βότσαλα. Είναι αρκετά μεγάλη και στην άκρη της σχηματίζει σπηλιές. Απέχει 15 χιλιόμετρα από το χωριό Λουτρά και από εκεί μπορείτε να δείτε το απέναντι νησί, την Ίμβρο.

Η «Παχιά Άμμος» είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία στο νότιο τμήμα του νησιού. Είναι οργανωμένη αλλά υπάρχει και αρκετός ελεύθερος χώρος. Απέχει 30 χιλιόμετρα από το χωριό Λουτρά.

Ο «Βάτος» είναι μια απόμερη παραλία με άσπρα ψιλά βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά, προσβάσιμη με σκάφος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το νησί μας φημίζεται για τα νόστιμα τοπικά του προϊόντα. Εδώ θα γευτείτε…

  • το ξακουστό κατσίκι Σαμοθράκης (σε διάφορες συνταγές αλλά και στην πιο παραδοσιακή του έκδοση γεμιστό με ψιλοκομμένα συκωτάκια, ρύζι και ντόπια μυρωδικά)
  • ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά
  • ντόπια τυριά
  • το μαντί (πιτάκι)
  • τη γοργή (ψωμί)
  • το γλυκό πραούστι (γλυκό κουταλιού)
  • τον χασλαμά (γλυκό ταψιού) και πολλά άλλα.